Zapošljavanje putem javnih radova

Javni rad je zapošljavanje nezaposlenih osoba u programe temeljene na društveno korisnom radu koje inicira lokalna zajednica ili organizacije civilnog društva.

DATUM: 08.04.2018.

Javni radovi su namijenjeni zapošljavanju marginaliziranih skupina ili dugotrajno nezaposlenih osoba na maksimalan rok od 6 mjeseci za puno radno vrijeme.

Najisplativije je zaposliti nekog iz marginaliziranih skupina (branitelji, roditelji s djecom koja imaju poteškoće u razvoju, osobe s invaliditetom, žrtve nasilja, azilanti, Romi, beskućnici) jer njihovu plaću preko mjera javnih radova HZZ pokriva u 100% iznosu minimalne plaće. Treba paziti da u navedenu skupinu spadaju i mlađi od 30 i stariji od 50 godina, ali moraju biti najmanje 6 mjeseci u evidenciji nezaposlenih osoba.

Detaljnije možete pročitati na linku.

Druge nezaposlene osobe u evidenciji zavoda mogu koristiti navedenu mjeru, ali se njihova plaća pokriva u 50% iznosu.

Kriteriji za poslodavca

Poslodavac, a to može biti ili jedinica lokalne/regionalne samouprave ili organizacija civilnog društva, mora imati zaposlenu osobu, napraviti program javnog rada iz kojeg se da iščitati društvena korist programa, ispuniti zahtjev, dati potvrdu da nema porezni dug, izjavu o broju zaposlenih i inspekcijskim nadzorima u posljednjih 6 mjeseci te ne smije dati poslovno uvjetovan otkaz u razdoblju zadnjih šest mjeseci.

Sve obrasce možete pronaći na linku.