Ulazak u sustav PDV-a

Porez na dodanu vrijednost (PDV) je porez na promet koji se obračunava u svakoj fazi prodajnog ciklusa. Trenutno u Republici Hrvatskoj postoje 3 stope PDV-a: 5%, 13% i 25%.

DATUM: 29.05.2018.

Prag za ulazak u sustav PDV-a u Hrvatskoj je 300.000,00 kuna kroz godinu. To znači ako ste u prethodnoj godini ostvarili prihod/priljev od prodaje proizvoda ili usluga u iznosu od 320.000,00 kuna morate od 01.01. naredne godine izdavati račune s PDV-om i prijaviti se u sustav PDV-a u poreznoj upravi najkasnije do 15.01. Postojeći poduzetnici tako ulaze u sustav PDV-a po „sili zakona“.

Ako ste poduzetnik početnik možete odlučiti želite li ili ne ući u sustav PDV-a. Naša preporuka za one koji se bave uslužnim djelatnostima i većinu troškova im čine troškovi osoblja, a nemaju nekih investicija – da ne ulaze prvu godinu poslovanja u sustav PDV-a jer su na tržištu odmah u startu jeftiniji od konkurencije za 25%.

Isto tako, ako nudite uslugu uvijek ćete državi trebati plaćati PDV, što mnogim poduzetnicima nije baš po volji. Ako poduzeće dobrovoljno ulazi u sustav PDV-a mora ostati u sustavu najmanje 3 godine, dok oni koji ulaze u sustav po sili zakona mogu već sljedeće godine izaći.

Iznimke za PDV

Ulaskom u Europsku uniju postoje i neke iznimke za PDV ako poslujete s inozemstvom. Ako obavljate ili primate usluge iz inozemstva potrebno je zatražiti PDV ID broj kako bi mogli platiti porez u državi u kojoj je usluga obavljena. To kod primanja usluga znači da morate platiti PDV u Hrvatskoj za primljenu uslugu iz inozemstva. Navedeno vrijedi ako vam je na računu stavljena napomena „reverse charge“ tj da vi morate našoj poreznoj prijaviti osnovicu računa i na tu osnovicu platiti PDV.

Kod podaje robe je slična situacija, samo je prag 77.000,00 kuna. Ako primite robu iz inozemstva u vrijednosti većoj od 77.000,00 kuna, morate od porezne zatražiti PDV ID broj i na cjelokupni iznos platiti PDV u Hrvatskoj.