Ugovor o najmu/zakupu

Ugovorom o najmu/zakupu iznajmljuje se određeni objekt, predmet drugoj strani uz postupanje s iznajmljenom imovinom poput dobrog gospodarstvenika.

DATUM: 27.05.2018.

Razlika između najma i zakupa je što u najmu samo koristite tuđu stvar (npr. najam opreme bez da vi ostvarujete nekakve prihode od toga) dok zakup podrazumijeva i najam i uživanje (npr. zakup poljoprivrednog zemljišta koje se dalje obrađuje).

Ugovor o zakupu poslovnog prostora

Primjere ugovora o zakupu možete pronaći ovdje.

Poslovni prostor možete iznajmiti od fizičke i pravne osobe. Ako iznajmljujete od pravne osobe tada ćete dobiti račun za najam i režije. Kod fizičke osobe je bitno napomenuti da uplata najma mora obavezno ići na žiro-račun fizičke osobe i ta osoba mora prijaviti ugovor o najmu poreznoj upravi za plaćanje poreza od prihoda od najamnina.

Isto tako najbolje je sve režije u prostoru prebaciti na ime vaše tvrtke jer ako  račun za režije nije R1 tj. ne glasi na vašu tvrtku to za vas nije prihvatljiv trošak. Druga opcija je da sve režije odmah u ugovoru definirate u cijenu najma, tako da fizička osoba najmodavac nadalje plaća sve troškove na svoje ime.

U ugovoru o najmu/zakupu potrebno je istaknuti kvadraturu prostora, cijenu po kvadratu, od čega se prostorije sastoje, u kojem stanju se iznajmljuju, koji su dodatni troškovi koje je potrebno pokriti, tko je odgovoran za održavanje prostora, da li se prostor može dati u podnajam, rokovi plaćanja, depozit, otkazni rok i slično.