Ugostiteljska djelatnost udruga – minimalni tehnički uvjeti i popis udruga i ustanova koje mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost u svojim objektima.
DATUM: 27.05.208.
Ugostiteljska djelatnost podrazumijeva pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja te pripremanje jela, pića i napitaka za potrošnju na drugom mjestu s ili bez posluživanja i opskrba tim jelima, pićima i napitcima (catering).
Ugostiteljskom djelatnošću smatra se:
- Pripremanje i usluživanje jela.
- Pripremanje i posluživanje pića i napitaka.
- Catering.
- Pružanje usluga smještaja.
Udruge i ustanove koje mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost
- Hrvatski ferijalni i hostelski savez u objektima omladinskog turizma (hostel) za svoje članove i članove međunarodnih udruga omladinskog turizma kojih je savez član,
- Hrvatski planinarski savez i njegove članice u svojim planinarskim objektima prvenstveno za svoje članove i članove međunarodnih udruga planinara kojih je savez član,
- lovačke i ribičke udruge, u svojim klupskim prostorijama i prostorima, za svoje članove i druge registrirane lovce odnosno ribolovce,
- amaterske sportske udruge za svoje potrebe u svojim poslovnim prostorijama i prostorima,
- Hrvatska glazbena mladež u objektima Međunarodnoga kulturnog centra u Grožnjanu za svoje članove i članove međunarodnih glazbenih udruga kojih je Hrvatska glazbena mladež član ili partner,
- javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima,
- zdravstvene ustanove,
- specijalne bolnice i lječilišta,
- Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”,
- ugostiteljske obrazovne ustanove te učenički i studentski centri u svojim poslovnim prostorijama i prostorima,
- ustanove koje obavljaju kazališnu djelatnost u svojim poslovnim prostorijama i prostorima, sa svrhom pripreme i posluživanja napitaka, pića, slastica i slično, za potrebe svojih posjetitelja,
- muzeji i galerije koje obavljaju muzejsku djelatnost, u svojim poslovnim prostorijama i prostorima, za posjetitelje muzeja odnosno galerije.
Minimalni tehnički uvjeti za ugostiteljsku djelatnost udruga
- Udruga/ustanova je registrirana za obavljanje UD.
- Ima pravo korištenja poslovnim prostorom ili objektom (vlasnički list, ugovor o najmu).
- Objekt ispunjava uvjete propisane za tu vrstu objekta (sve građevinske dozvole, ispitivanje elektroinstalacija, vode, svjetlosti, buka i sl.).
- Objekt ispunjava uvjete propisane prema zakonu o UD (restoran, pansion, planinarski dom, objekt brze hrane i sl.).
- Građevina ispunjava uvjete prema posebnim propisima.
- Zaštita od požara.
- Ispravnost hrane.
- HACCP.
- Radno vrijeme.
- Obavijest o podnošenju prigovora.
- Cjenici, normativi, izdavanje računa i slično.