Ugostiteljska djelatnost u udrugama

Ugostiteljska djelatnost udruga – minimalni tehnički uvjeti i popis udruga i ustanova koje mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost u svojim objektima.

DATUM: 27.05.208.

Ugostiteljska djelatnost podrazumijeva pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja te pripremanje jela, pića i napitaka za potrošnju na drugom mjestu s ili bez posluživanja i opskrba tim jelima, pićima i napitcima (catering).

Ugostiteljskom djelatnošću smatra se:

  • Pripremanje i usluživanje jela.
  • Pripremanje i posluživanje pića i napitaka.
  • Catering.
  • Pružanje usluga smještaja.

Udruge i ustanove koje mogu obavljati ugostiteljsku djelatnost

  • Hrvatski ferijalni i hostelski savez u objektima omladinskog turizma (hostel) za svoje članove i članove međunarodnih udruga omladinskog turizma kojih je savez član,
  • Hrvatski planinarski savez i njegove članice u svojim planinarskim objektima prvenstveno za svoje članove i članove međunarodnih udruga planinara kojih je savez član,
  • lovačke i ribičke udruge, u svojim klupskim prostorijama i prostorima, za svoje članove i druge registrirane lovce odnosno ribolovce,
  • amaterske sportske udruge za svoje potrebe u svojim poslovnim prostorijama i prostorima,
  • Hrvatska glazbena mladež u objektima Međunarodnoga kulturnog centra u Grožnjanu za svoje članove i članove međunarodnih glazbenih udruga kojih je Hrvatska glazbena mladež član ili partner,
  • javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima,
  • zdravstvene ustanove,
  • specijalne bolnice i lječilišta,
  • Javna ustanova “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”,
  • ugostiteljske obrazovne ustanove te učenički i studentski centri u svojim poslovnim prostorijama i prostorima,
  • ustanove koje obavljaju kazališnu djelatnost u svojim poslovnim prostorijama i prostorima, sa svrhom pripreme i posluživanja napitaka, pića, slastica i slično, za potrebe svojih posjetitelja,
  • muzeji i galerije koje obavljaju muzejsku djelatnost, u svojim poslovnim prostorijama i prostorima, za posjetitelje muzeja odnosno galerije.

Minimalni tehnički uvjeti za ugostiteljsku djelatnost udruga

  • Udruga/ustanova je registrirana za obavljanje UD.
  • Ima pravo korištenja poslovnim prostorom ili objektom (vlasnički list, ugovor o najmu).
  • Objekt ispunjava uvjete propisane za tu vrstu objekta (sve građevinske dozvole, ispitivanje elektroinstalacija, vode, svjetlosti, buka i sl.).
  • Objekt ispunjava uvjete propisane prema zakonu o UD (restoran, pansion, planinarski dom, objekt brze hrane i sl.).
  • Građevina ispunjava uvjete prema posebnim propisima.
  • Zaštita od požara.
  • Ispravnost hrane.
  • HACCP.
  • Radno vrijeme.
  • Obavijest o  podnošenju prigovora.
  • Cjenici, normativi, izdavanje računa i slično.