Što je etiična banka?

Stručnjaci odgovaraju.

DATUM: 31.05.2018.

Etična banka u osnivanju projekt je Zadruge za etično financiranje čiji je primarni cilj ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski, društveno i okolišno održivi. Ideja osnivanja etične banke proizašla je iz svijesti o neodrživom sustavu kakvog trenutno poznajemo i prevelikim statusnim razlikama kojima svjedočimo.
Tradicionalni ili konvencionalni koncepti bankarstva temelje se na pretpostavci maksimalizacije vrijednosti i profita banke. No, u posljednje vrijeme tradicionalni model bankarstva koji ključnu društvenu odgovornost prepoznaje u ostvarivanju profita, preživljavanju na tržištu i zakonski prihvatljivom poslovnom djelovanju, poprima nadogradnju u obliku različitih aktivnosti u domeni altruizma, filantropije, veće financijske uključenosti te brige za pojedinca i okoliš.

Društvena ekonomija koja se bazira na pojedincima i malim projektima potpuno je zanemarena nauštrb krupnog kapitala i strateških investicija. Etična banka osnovat će se kao dioničko društvo, a njezin jedini dioničar, odnosno 100% vlasnik, bit će Zadruga za etično financiranje (ZEF). Samim tim banka će u potpunosti biti u vlasništvu svojih članova, koji će bez obzira na visinu financijskih sredstava uloženih u etičnu banku imati jednako pravo glasa u skupštini.