Europski program razmjene za mlade poduzetnike

Erasmus za mlade poduzetnike program je razmjene koji pruža priliku mladim i obećavajućim poduzetnicima da uče od iskusnih poduzetnika koji upravljaju manjim tvrtkama u drugim zemljama sudionicama.

Prihvatljivi prijavitelji:

  • novi poduzetnici koji su cvrsto odlucili pokrenuti vlastitu tvrtku ili su ju vec pokrenuli unutar protekle tri godine;
  • iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzeće u jednoj od zemalja sudionica.

Ovaj program, koji djelomično financira EU, omogućava da  se kroz određeno vrijeme u drugoj državi EU razmjenjuju iskustva tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika koji novom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje manje tvrtke. Domaćinu se pružaju novi pogledi na njegovu/njezinu tvrtku, kao i prilika da surađuje s inozemnim partnerima i uči o novim tržištima.

 

Trajanje programa

Program traje od jednog do šest mjeseci. Preporuča se da razmjena bude bez prekida, ali boravak se može podijeliti na nekoliko dijelova ako se program završi u roku od 12 mjeseci od njegova početka.

Dokumenti za prijavu:

  • Životopis
  • Motivacijsko pismo
  • Poslovni plan

Kako bi se kvalificirao za program, poduzetnik početnik mora pokazati motivaciju i ozbiljnu namjeru za osnivanje poduzeća. Mora predstaviti dobru i konkretnu poslovnu ideju te realističan poslovni plan. Uz to, mora biti u mogućnosti dopuniti sredstva programa kako bi prema potrebi pokrivali troškove povezane sa svojim boravkom u inozemstvu.

Mogu se prijaviti i poduzetnici koji su već počeli poslovati, međutim, u tom bi slučaju poslovanje moralo trajati kraće od tri godine u trenutku podnošenja prijave.

Više detalja o samom natječaju kao i načinu podnošenja prijave možete pronaći na sljedećem linku: Erasmus za made poduzetnike.