Digitalni alati i pogodnosti za neprofitne organizacije

Nakon analize kako online alati mogu pomoći vašem radu, provjerite one besplatne i pogodnosti koje nude za neprofitne organizacije.

DATUM: 15.01.2018.

Tri osnovna koraka – prikupljene informacija o organizaciji, digitalnoj pismenosti članova tima i analiza načina na koji se koriste postojeći digitalni alati – dat će vam jasniju sliku o izazovima s kojima se susrećete i alatima koji će pomoći da ih učinkovitije i djelotvornije riješite.

Alati za bolju učinkovitost

Digitalni alati mogu vam uštedjeti vrijeme i novac. Da bi to postigli morate poznavati tijekove rada unutar organizacije, kao i one koji se odnose na organizaciju i njezinu publiku ili korisnike. Na primjer, kako se  može prijaviti na vašu mailing listu? Da li je potpisom na listi prisutnih nekog vašeg događanja potpisnik automatski uključen na mailing listu ili nije?

Jednom kada identificirate tijekove rada, razgovarajte unutar organizacije i identificirajte na što se troši najviše vremena ili najviše sredstava. Na primjer, vremenski može biti zahtjevno poslati masovni e-mail samo određenim članovima organizacije ako proces nije automatiziran. Kako bi taj posao učinili jednostavnijim i bržim, možete koristiti CRM sustave (constituent management system). Ili, članovi vaše organizacije troše jako puno vremena na dogovaranje sastanaka? Alati poput Doodle pomoći će vam da lakše dogovorite termin koji svima odgovara, a programi poput Outlook CalDav omogućuju vam pregledavanje kalendara drugih osoba unutar organizacije ako koristite Outlook. Druga je opcija dijeljeni Google Calendar ako koristite Google alate (Gmail e-mail sustav).

Savjet: ako pretražujete Internet u potrazi za programom koji bi pomogao u rješenju vašeg problema (npr. zanima vas kako bolje upravljati zadacima unutar određenog projekta, pa u Google tražilicu upišetetask management application“), pokušajte u prvoj pretrazi upisati „open source“ (tj. otvoreni kod) uz vašu pretragu. Upit tako izgleda: „open source task management application“.

Korištenjem riječi „open source“ prikazat će se prvo rezultati s besplatnim programima, bez reklama ili potrebe za pretplatom, a što često nije slučaj čak i kad u pretragama koristite riječi poput „free“ ili „freeware“ tj. besplatan software.

Alati za bolju djelotvornost

Digitalne alate možete koristiti i za prikupljanje (novčanih) sredstava, pružanje dodatnih usluga široj publici ili zagovaranje ciljeva vaše organizacije. Kod razgovora o tome koje bi digitalne alate u te svrhe mogli koristiti imajte na umu dvije smjernice:

  • do koga bi htjeli doprijeti
  • što se mora dogoditi kako bi vaša organizacija bila u boljoj poziciji da dosegne svoje ciljeve.

Često analiza i pametno korištenje društvenih mreža može biti dovoljno da dođete do više ljudi uz malo truda ili sredstava.

Neprofitne organizacije, osim toga, mogu koristiti razne programe ili pogodnosti zbog svog statusa, na primjer:

Ako tražite alate za dogovaranje sastanaka ili promociju događanja:

Kolaboracijski i backup alati:

Alati za foto/video objavu i obradu:

Razvoj digitalnih resursa

Ako u vašoj organizaciji nema kapaciteta ili interesa za bavljenje digitalnim tehnologijama, obratite se lokalnoj zajednici, institucijama koje se bave informatičkom edukacijom i gdje bi među polaznicima mogli pronaći volontera voljnog pomoći i eventualno donirati svoje vrijeme za digitalnu optimizaciju vašeg (radnog) postupanja. Grupe na društvenim mrežama (Facebook grupa „Društveni mediji“) koje okupljaju osobe sa znanjem administriranja društvenih mreža vrlo su korisna mjesta gdje možete pronaći pomoć ili kvalitetan savjet o vašim potrebama, kao i u kojem smjeru bi vaše želje trebale ići i gdje potražiti sustavnu pomoć.

Možete koristiti i stranice poput MeetUp na kojoj se oglašavaju razna događanja koja okupljaju informatičare, pa ako je tema MeetUpa srodna vašem području djelovanja možete kontaktirati organizatore radi suradnje i savjetovanja.